Pitabröd med surdeg

Till pulled pork och pulled beef som vi gör ibland på helgerna är det gott med hembakt pitabröd. Eftersom jaggillar att baka utan jäst med långjäst surdegskultur så ville jag prova att göra helt på surdeg och det visade sig funka aldeles utmärkt.
Jag började att fylla på min lilla vita surdegskultur (som jag förvarar i en pytteliten burk i kylen) med varmt/ljummet vatten och ekologisk specialvetemjöl. Jag mäter inte så noga längre för det har visat sig fungera oavsett. Sedan fick det stå och bubbla upp på ett varmt ställe. Jag ställde glasburken på vår kamin som vi eldat på morgonen så den var så där lagom ljummen. När den var bubblig och fin tog jag som vanligt undan en matsked och satte den i kylen till nästa sats.

Så fyllde jag på med några deciliter ljummet vatten och mer vetemjöl special som innehåller mer protein och gluten. En lagom fin deg som jag satte till jäsning inne på köksbänken. Där stod den hela eftermiddagen och så var det dags för mer vatten och mjöl. Sist tillsatte jag en matsked salt men jag glömde olivolja och rörsockret som skallv ara i när man tillverkar pitabröd. Detta kom jag på när degen stått och jäst i kylskåpstemperatur hela natten och tillsatte det på morgonen, vilket också fungerade. En matsked av varje ungefär. Det går bra med vanligt socker också eller honung, men sötman är viktig för det hjälper till vid jäsningen. 

Efter nattjäsningen tillsatte jag altså oljan och sockret plus lite mer kallt vatten och vetemjöl. Jag slog upp degen på bakbordet och fördrev den med hjälp av en degskrapa. Sedan delade jag degen i åtta lika delar som jag lät vila under en handduk på bakbordet medan jag tittade på starten på herrarnas stafett i OS. Ugnen satte jag på maxtemperatur 275 grader och bakstenen fick ta plats mitt i ugnen. Sedan gjorde jag åtta runda fina bullar som jag kavlade ut till en rund platta som en liten pizzabotten ungefär ca fyra mm tjock ungefär. Jag gräddade en och en och de svullnade upp som små bollar. Ca fem minuter i ugnen fick de gå tills de fick lite fläckar på sig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mannerströms Bouillabaisse

Mannerströms fisklasagne

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky & tranbär