Inlägg

Visar inlägg från januari, 2010

Apelsinglass

Hade lite grädde och apelsiner över så jag tänkte använda min glassmaskin som jag fick av mina döttrar i födelsedagspresent förra året. Egentligen står det blodapelsin i receptet men tror inte det spelar någon roll. Till 5-6 personer Ingredienser 1,5 gelatinblad 3 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 2 tsk vaniljsocker 0,5 dl honung 6 äggulor 1 dl strösocker 2 apelsiner, finrivet skal och saft med lite fruktkött Gör så här: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter Häll mjölk och grädde i en kastrull. Häll i vaniljsocker och honung. Låt koka upp och dra från värmen. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blada ned lite av gräddmjölken och häll smeten i kastrullen. Sjud under vispning tills smeten tjocknar. Lägg i gelatinbladen och låt smälta. Rör ned saft och skal från apelsinerna. Låt svalna. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör tills den stelnar (om den stelnar, se nedan) Kommentar: Ärligt talat har jag inte smakat (se föregående inlägg) men de som gjorde det tyckte det var en

Oxfilé Wellington

Bild
Min älskade svärfar gick bort på lördagsmorgonen, det var inte oväntat men sorgen kommer ändå. Funderade ett tag på om jag verkligen skulle laga mat som vanligt men till slut blev det så ändå, äta måste man i vilket fall som helst. Hade en bit oxfilé kvar i frysen och hittade detta recept i Allt om mats köksskola För fyra personer Ingredienser 0,5 kilo oxfilé 200 g smördeg 1 uppvispat ägg 1 msk smör salt, peppar Duxellesmassa 0,5 gul lök 50 g rökt skinka 75 g champinjoner 1,5 msk smör 1 tsk tomatpuré 0,5 msk koncentrerad kalvfond 0,5 dl vatten Madeirasås 1 schalottenlök 1 msk + 0,5 msk smör 0,5 msk duxellesmassa 1 dl madeira 1 dl rött vin 1,5 msk koncentrerad kalvfond 1,5 dl vatten 1 kvist timjan 1 msk svartvinbärsgelé 2 tsk Maizena salt Gör så här: Putsa oxfilén och skär fyra tournedos. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i smör i het stekpanna, ca 2 min per sida. Låt svalna. Duxelles : Skala och finhacka löken. Finstrimla skinkan. Putsa och finhacka svampen. Stek löken mjuk i smör

Tacos igen

I bland har jag för mig att jag är en i alla fall halvskaplig amatörkock och hade därför vissa förväntningar när två av mina barn fyllde år i torsdags, 28 och 21 år. Så som traditionen bjuder hos oss är det födelsedagsbarnet, eller som i det här fallet barnen, som bestämmer maten. Jag gick och funderade lite vad de kunde tänkas vilja ha, sjötunga Walewska, oxfilé av någon typ, hummer? Svaret jag fick lydde kort och gott -"Tacos", nåja tradition är tradition så tacos fick det bli. Sonen var i alla fall snäll och beställde en guacamole så det fick bli något lite mer hemgjort i alla fall. Ingredienser 2 avocado 1 dl créme fraiche saften från 1 citron 1 krm sambal oelek 2 st pressade vitlöksklyftor Gör så här: Dela avocadon och skrapa ned fruktköttet i en matberedare med mixerkniv Tillsätt övriga ingredienser och mixa slätt Kommentar: Tja, inte är det speciellt komplicerat men ganska gott. Passar till tacos men även till det mesta andra. Tänk på att köpa nästa svarta avocado, en

Färsrutor med medelhavsfyllning

Bild
Dags för lite vardagsmat igen. Köttfärs är alltid en god ingrediens som dessutom inte blir speciellt mycket sämre av att frysa. För 4 personer Ingredienser 400 g blandfärs 1 schalottenlök 2 msk dijonsenap 1 msk kapris 75 g fetaost 1 tsk torkad timjan 0,5 msk soja 1 dl grädde smör salt, peppar Gör så här: Lägg färsen mellan två bitar plastfolie och platta ut till en fyrkant, ca 30*40 cm. Dela i fyra delar. Hacka löken och stek lätt i smör Bred senap på färsbitarna. Lägg på kapris och smulad fetaost. Vik ihop färsen och nyp kanterna. Stek i smör tills de fått fin färg. Häll på soja och grädde, låt puttra i några minuter. Servara med pasta, pressad potatis eller potatismos och någon grönsak. Kommentar: Precis så är vill jag ha vardagsmat, lättlagat och gott men ändå av riktiga råvaror. Påminner lite om Solgårdens köttfärslimpa fast i en betydligt enklare variant. Pasta var inte optimalt till detta så välj heller något av potatisalternativen. För yngste matgästen valde jag bort kaprisen.

Fläskfilé med hetta

Bild
Gårdagens fisklasagne blev bland de bättre jag gjort, använde torsk och lax. Torsken ger den där fastheten jag vill ha på den vita fisken. Förberedde även lasagnen på förmiddagen och det blir nog bättre då, ingredienserna gifter sig lite mer med varandra. Till drack vi favoritvinet Campolieti som visade sig fungerar väldigt bra. Till söndagsmiddag var det valt ett recept med fläskfilé med lite asiatisk touche. Till 4 personer Ingredienser 5-600 g fläskfilé 0,5 tsk röd currypasta salt 1 msk smör till stekning Sås: 2 dl vatten 2 dl grädde 1 msk konc kycklingfond 1 liten finhackad chili 1 msk finhackad, färsk ingefära 0,5 tsk röd currypasta 3 msk mortlade jordnötter 1 msk soja 2 msk maizena salt Gör så här: Dela fläskfilén i åtta bitar. Banka ut dem lätt och krydda på bägge sidor med currypasta och salt. Koka upp vatten, grädde och kycklingfond. Blanda ned chili, ingefära, jordnötter och soja. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med salt. Stek fläskf

Frukost

Bild
I dag skulle jag givit mig i kast med klassikern oxfilé Wellington med madeirasås men då vi får oväntat besök har jag bestämt mig för att ta det säkra före det osäkra och i stället laga den underbara fisklasagnen men eftersom jag redan skrivit om den på bloggen så tänkte jag beskriva vår helgfrukost för er i stället. Frukost tycker jag är ett överreklamerat mål, jag liksom många andra har svårt att äta speciellt mycket på morgonen men det finns en frukost som är speciell och det är helgfrukosten som kanske mer har karaktären av brunch. Hemma hos oss brukar den ätas först någon gång mellan 10 och 11. Vad den består av varierar lite mellan åren men så här görs den nu. Jag börjar med att pressa tre apelsiner och häller juicen i en tillbringare med is. Avnjuts som den är eller blandas med tranbärsdryck som också är ett stående inslag på vår frukostmeny. Ofta, men inte alltid, gör jag ett charkuterifat. För tillfället helst med parmaskinka och napolitansk salami. Har tidigare haft gurka oc

Röding med krämig västerbottenost

Bild
Fredag, denna underbara dag, vill jag ha något relativt lättlagat men ändå lite speciellt. Fisk är ofta av denna katergori och röding hör till mina favoritfiskar. För 4 personer Ingredienser: 5-600 g rödingfilé 1 msk dill 2 tsk färskpressad citronsaft 200 g philadelphiaost 2 dl riven västerbottenost 200 g champinjoner 0,5 dl finskuren gräslök salt, peppar 1 msk smör 2 tsk rapsolja Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader Blanda samman dill, citronsaft och smaka av med salt och peppar Lägg fiskfiléerna i en lätt oljad ungssäker form, gnid in med dill-citronblandingen Rör samman philadelphiaosten och västerbottenosten. Fördela krämen över fiskfiléerna Tillaga fisken i ugn ca 15 minuter Finhacka svampen och stek i smör tills de fått fin färg Strö gräslöken över fisken. Servera på varma tallrikar med svampen och ett mandelpotatismos. Kommentar: Det var ungefär så gott som det låter, hustrun ville sätta en femma men det blir nog en fyra ändå. Ett tips är att lägga ner lite tid på att få fisken

Viltskav med messmör och kantareller

Bild
Hoppas ni haft en bra matvecka, själv har jag upplev en något blandad sådan. Måndagens fiskrätt på hotellet skall jag bespara er men så mycket kan jag säga att den var inte god. I tisdags hade jag planerat att göra fläskpannaka och när jag glatt tärnat och börjat steka fläsket skulle jag göra pannkakssmeten men märker då att det inte finns någon mjölk. Så kan det vara att ha två mer eller mindre vuxna söner i huset. Hustrun blev i vanlig ordning räddaren i nöden och slängde samman en Spagetti carbonara som var riktigt god, själv klarar jag inte riktigt för stora avsteg från planeringen, en manlig förbannelse? I går, onsdag, vankades operabesök i Göteborg och vi inledde kvällen med ett besök på restaurang Köket i Borås, en lokalitet som jag alltid trott varit ett gatukök men som visade sig vara ett utmärkt ställe med mycket gott och vällagat kött. Jag som alltid vill ha mitt kött rear fick faktiskt det vilket hör till ovanligheterna, bra servering, gott vin och goda tillbehör som man v

Shepherd´s Pie

Bild
Engelsmän är inte kända som några kökets mästare men ibland blixtrar de till och skapar undantagen som bekräftar regeln. Detta är ett sådant recept tycker jag. För 4 personer Ingredienser Mos: 1 kg potatis 1 dl grädde + 1 dl mjölk 1 ägg salt Köttfärs: 500 köttfärs 100 g grovriven rotselleri 200 g grovriven morot 1 finhackad gul lök 2 msk tomatpuré 0,5 dl grädde salt, peppar Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med potatisstöt. Tillsätt grädde, mjölk och ägg. Vispa med elvisp. Smaka av med salt. Fräs köttfärsen i smör på hög värme tills den är brynt. Tillsätt rotselleri, morot och lök och låt steka ytterligare några minuter på lite lägre värme. Tillsätt grädde och tomatpuré, låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar. Lägg färsen i en ungsäker form. Skeda över potatismoset. Gratinera i ugn ca 20 minuter. Kommentar: Skall egentligen göras på lammfärs men jag använde blandfärs vilket fungerar bra också. Det är näst intill omöjligt att få tag på

Gyros

Bild
Inte precis det som jag egentligen vill ha en fredagskväll men hustrun var bortbjuden och då fick det bli lite mer "barnvänlig" mat. Till 4 personer Ingredienser: 500 g benfri kotlettrad Marinad : 2 msk olivolja 2 krm malen spiskummin 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk svensk senap 1 tsk salt Tzatziki : 2 dl turkisk yoghurt 1 dl hackad persilja 2 pressade vitlöksklyftor 0,5 msk olivolja salt, peppar Tillbehör : 1/2 gul lök 0,5 dl hackad persilja 1 + 1 msk olivolja 12 körsbärstomater 8 pitabröd Gör så här Strilma köttet. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och blanda i köttet. Tzatziki: Blanda alla ingredienser och ställt kallt till servering. Tillbehör: Skala och klyfta löken tunt, blanda med persilja, salt och 1 msk olja. Halvera tomaterna. Stek köttet hastigt i marinaden i het, torr stekpanna. Pensla pitabröden med 1 msk olivolja och stek dem i torr het grillpanna, ca 1 minut på varje sida. Servera i små skålar och låt var och en fylla sin egen gyros. Kommentar: De

Sparrissoppa

Bild
Egentligen tycker jag att man skall försöka anpassa maten efter säsongens varor men det är inte så lätt nu på vintern. Soppa är nästan alltid ett gott vardagsalternativ. För 4 personer Ingredienser: 350 + 50 g fryst grön sparris 2 hönsbuljongtärningar 5 dl vatten 2 dl turkisk yougurt salt Gör så här: Koka upp vattnet och smula ner buljongtärningarna. Lägg i 350 g sparris. Sjud i ca 15 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt yougurten. Smaka av med salt. Skär 50 g sparris i mindre bitar och värm i soppan. Servera med bröd och ost. Kommentar: Väldigt enkelt, tar under halvtimmen att fixa till. Gott och värmande. Valde ett stenugnsbakat dinkelbröd som var väldigt gott till och en vällagrad hushållsost från det lokala mejeriet . I orginalreceptet använder man créme fraiche men yougurten ger en härlig syrlighet som påminner om citrus, man använder även gräslök men jag har så svårt att förmå mig köpa gräslök som jag har hur mycket som helst på sommaren men alltid glömmer att skörda. Dill och p

Ugnsstekt kyckling i öl

Bild
Känner att det var ett tag sedan jag skrev något om vardagsmat, som egentligen kanske är lika viktig eller viktigare än den lite mer festliga helgmaten. Denna rätt står det i receptet att det tar 30 minuter att göra vilket är en ren lögn eftersom bara kycklingen skall stå inne i just den tiden men räkna med en timme så har ni lite marginal och vad är egentligen en timme i köket i stället framför TV:n? För 4 personer Ingredienser: 4 kycklingfiléer 50 g riven Västerbottenost 2 msk Dijonsenap 2 dl öl av portertyp 1 nypa salt Potatismos 800 g potatis 0,5 dl grädde 1 dl mjölk 2 msk smör 1 ask kryddkrasse salt, peppar Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader Blanda ost och senap. Skär en ficka i kycklingfiléerna och lägg i blandningen. Fäst med tandpetare. Salta Häll ölet i en ugnsfast form. Lägg i kycklingen. Ugnsstek i 30 minuter. Ös några gånger. Skala och koka potatisen mjuk. Mosa med en potatisstomp. Häll i grädde och mjölk, lägg i smöret. Kör med elvisp. Tillsätt kryddkrasse. Smaka av med

Salamigryta

Bild
Som jag skrivit tidigare tycker jag att söndagar passar bättre än andra dagar för riktiga långkok. Inte så mycket arbete men kräver en del planering. Hittade ett recept på DN:s nätupplaga av Jens Linder, som bla skrivit boken "Långkok", som jag gjorde om lite. Bla bytte jag fänkålsfröna som jag inte är så förtjust i mot timjan. För 4 personer Ingredienser: 0,6 kg grytbitar av nöt, tex högrev. 1 msk smör 1 finhackad scharlottenlök 4 finhackade vitlöksklyftor 1 msk tomatpuré 0,5 msk vetemjöl 3 dl köttbuljong 0,5 dl rött vin färsk timjan 75 g italiensk salami salt, peppar Gör så här: Salta och peppar köttet och bryn i smör i en gjutjärnsgryta. Bryn lök och vitlök i en stekpanna, tillsätt tomatpuré och fräs någon minut. Pudra över vetemjölet, rör om och låt fräsa ännu en minut. Häll över i grytan. Häll i buljong och vin i grytan. Tillsätt finhackad timjan och strimlad salami. Blanda väl och låt sjuda under lock i ca 1,5 timme. Servera med kokt potatis och en grönsallad. Kommenta

Toast Skagen & Parmalindad oxfilé

Bild
> När vi var på Teneriffa veckan före jul bjöds vi på en Toast Skagen och jag lovade då att försöka mig på att göra denna hemma. Jag valde att utgå från ett recept av Mannerström men ursprungligen är det Tore Wretman som skapat rätten. Det är en lättlagad rätt, framför allt om man lägger lite tid tidigare på dagen och gör majonäsen samt skalar räkorna. För 4 personer: Ingredienser: Majonnäs 3 äggulor 2 tsk vitvinsvinäger 1 tsk dijonsenap 1 tsk slottssenap 2 dl solrosolja 0,5 dl olivolja salt, peppar Toast 1 kg färska räkor 1 dl créme fraiche 1 tsk dijonsenap 1 knippe finskuren dill 0,5 hackad rödlök 1 bunt finhackad gräslök 4 skivor kantskuret vitt bröd 2 msk smör till stekning 4 msk röd stenbitsrom Gör så här: Blanda alla ingredienser till majonnäsen utan oljan i en matberedare med plastskivan monterad. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan matberedaren går. Smaka av med salt och peppar. Skala räkorna. Blanda 1,5 dl av majonnäsen med créme fraiche, senap, dill, rödlök och gräslök.

Skaldjurslasagne

Här kommer ingen bild och förklaringen till detta kommer ni att få längre ner. Lasagne tillhör husets favoriter, både den traditionella och Mannerströms fisklasagne. Då måste väl även Mannerströms skaldjursdito vara en fullträff? Av fredagskvällens äventyr har jag lärt mig två saker: * Fredagsmat skall vara lyxig men inte komplicerad * Recept skall läsas igenom noga innan man gör maten Båda dessa grundregler bröt jag grundligt mot. Rätten tar väldigt lång tid att göra, passar utmärkt en lördag, och receptet var inte hellyckat. Där står bla att man skall använda 1 aubergine och 1 zucchini. Dum som jag var så gjorde jag en sk "mis an place" och skar bla upp dessa två grönsaker i tunna skivor, precis som det stod i ingredienslistan. Döm om min förvåning när det inte nämns någon gång i receptet utom på slutet, "Innan lasagnen ställs i ugnen kan man garnera lite av ytan med några skivor aubergine, zucchini och tomat". Så där stod jag med mina finskurna grönsaker och känd

Kyckling med tillbehör

Bild
Gårdagen skulle bjuda på Plaki, en grekisk fiskrätt, men sent om sider insåg även jag att det faktsikt var trettondagsafton så det blev en nötytterfile med ungsbakad potatis och portvinssås. Trettondagen var vikt för kalkon men gick det att hitta en kalkon i Borås eller Karlstad? Svaret är nej, mer urplockade affärer än de efter jul- och nyårshelg verkar inte gå att hitta. Äter folk bara sallad och bönor nu? Hade en kyckling i frysen så det fick duga till att laga fylld kyckling serverad med potatisgratäng, marsalasås, tanbärschutney och brysselkål. För 4 personer Ingredienser: 1 hel kyckling 1 msk smör Fyllning 150 g champinjoner 1/2 rödlök 1 msk smör 75 g rökt sidfläsk 1 msk färsk timjan 1,5 dl grädde 50 g rivet vitt bröd salt, peppar Marsalasås 1 msk smör 1/2 rödlök 3 dl marsalavin 1 dl rödvin 1/2 dl kalvfond 1 msk tomatpuré 1 tsk torkad timjan 1/2 msk maizena Tranbärschutney 75 g tranbär 0,25 dl strösocker 0,25 dl marsalavin rivet apelsinskal 1 kanelstång Brysselkål 250 g brysselk

Lördagsmiddag

Bild
Efter en vinterpromenad och en sväng till staden infann sig en äkta lördagskänsla trots alla helgdagar. Som meny var en tvårätters inplanerad och som inledning ett Tore Wretmans-recept, Créme Ninon med hummerröra. För 4 personer Ingredienser: 600 g frysta ärtor 2 schalottenlökar 2 msk konc kycklingfond 8 dl vatten 1,5 msk vetemjöl 1,5 + 1 msk rumsvarmt smör 1 tinad, fryst hummer 3/4 dl grädde 0,5 msk riven pepparrot 0,5 dl créme fraiche 0,5 msk färskpressad citron + 1 tsk finrivet skal 2 dl torrt mousserande vin Salt och peppar Gör så här: Skala och finhacka löken. Fräs i 1 msk smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt ärtorna, låt koka upp och koka i 1 minut. Mixa med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda vetemjöl och 1,5 msk smör, en sk Beurre manié, rör ut i lite av soppan och red av. Låt koka i ca 3 minuter, smaka av med salt och peppar Vispa grädden. Pilla ut köttet ur hummern och hacka. Blanda hummer med pepparrot, créme fraiche, citronsaft, citronskal och grädd

Nyårsmiddag

Bild
Nyårsafton är väl för de flesta förknippad med god mat och dryck och så även hos oss. En ganska traditionell meny blev det och inleddes med en hummersoppa inspirerad av ett recept av Mannerström. För 4 personer: Ingredienser: 1 fryst, tinad hummer 4 kräftor 20 kräftstjärtar i lag 1 liter hummerbuljong 4 dl grädde 1 msk smör 4 cl cognac 2 cl portvin 1 tsk maizena salt peppar Gör så här: Rensa och ta ut köttet ur hummer och kräftor. Skär i mindre bitar och ställ åt sidan. Spar kräftklorna för dekorering. Reducera hummerbuljongen till ca 8 dl Tillsätt grädden och låt koka sakta i ca 5 minuter Rör i smöret coh häll i cognac och portvin Rör ner maizena utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Värm hummer- och kräftköttet och lägg upp i varma tallrikar. Häll över soppan. Dekorera med kräftklorna. Kommentar: När vi var på Teneriffa för några veckor sedan fick vi något som kallades för hummersoppa men var bland det sämsta jag ätit, påminde mer om skurvatten än soppa. Den här soppan är nå