Inlägg

Visar inlägg från maj, 2009

Romrussinglass

Bild
Jag har modelerat grundreceptet något och så här gjorde jag: Lägg ca 1 dl russin i ca 1 dl rom i god tid innan (gärna några dygn innan). Ställ in i kylskåpet för att dra. Mixa det till en massa. 2 ekologiska ägg,1/2 dl moscovadosocker och 1/2 dl sockerersättning vispas fluffigt 2 dl mjölk vispas i och det hela sätts på spisen och vispas tills det tjocknar något. Låt hela härligheten fsvalna i rumstemperatur medan 3 dl grädde vispas och 1 dl ekologiska valnötter mixas och blandas i grädden tillsammans med russinmixen. 1 timma före det skall ätas häll ner det i glassmaskinen och kör tills det får lagom konsistens, eventuellt ställ in det en stund i frysen om det önskas aning hårdare glass. Kommentar: Den här glassen blev jättegod. Jag gjorde även en till glass där jag tog lite 70 procentig choklad (ca 50 g) i stället för romrussinen och blandade i ca 1/2 dl valnötter och ett litet glas mandellikör. Jag fick också två äggvitor av maken som hade använt två gulor i maten . Dessa vispade ja

Nässelsoppa

Bild
Igår gjorde jag en underbart god nässelsoppa. Här kommer receptet som räcker till ca 3 personer: 1 liter nässlor packat 1 mild liten gul lök 1 vitlöksklyfta 4 dl god koncentrerad god buljong 1 skvätt grädde några matskedar creme fraiche cajennpeppar svartpeppar salt Skölj nässlorna noga, rensa bort alla grova stjälkar och förväll dem i rikligt med vatten ca 5 minuter. Hacka nässlorna. Hacka löken och vitlöken och fräs i lite smör och olivolja, slå på nässelhacket och låt det fräsa samman. Späd med buljongen och låt det småkoka en stund. Avrunda det hela med en rejäl klick creme fraiche och och en rejäl skvätt vispgrädde. Krydda härligheten och ät det gärna med en kokt ägghalva, Mumsilimums!

Glutamatfritt!

Förra veckan gjorde jag en utrensning bland kryddorna och rensade bort alla kryddblandningar som innehöll det förhatliga ämnet smakförstärkare E621 även kallat glutamat eller Natriumglutamat. Det finns studier som påstår att glutamaterna är orsaken till hälften av alla migränanfall och det ger mig en stor anledning att försöka utesluta glutamat så mycket det går. Här är lite fakta hämtat från en artikel i GP:" En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera. En signalsubstans i hjärnan. * Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska.* I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker. * 1908 tog kemiprofessorn Kikunae Ikeda patent på sin metod att producera glutamat. 2006 stod det japanska bolaget Ajinomoto för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton. Råvarorna är bland annat