Inlägg

Visar inlägg från mars, 2009

Stekt gös med ärter och grön sparris

Bild
Nu var det länge sedan jag skrev något i bloggen men här kommer lördagens fiskrätt Veckans matsedel är framför allt hämtad från senaste numret av Allt om Mat. 4 personer Ingredienser 600 g skinnfri, byxad gösfilé salt, svartpeppar smör Ärtpuré 1 gul lök 2 dl mjölk 200 g frysta små ärtor 1 dl créme fraiche salt, svartpeppar Garnityr 500 g räkor med skal 8 gröna sparrisar 100 g frysta små ärtor 1 msk smör rivet skal från 1/2 citron salt, svartpeppar Gör så här: Gnid in fisken med salt och peppar Puré: Skala och hacka löken. Koka löken mjuk i mjölk ca 5 min. Lägg i ärtorna när 1 minut återstår av koktiden. Sila bort vätskan och mixa slät med créme freaiche. Smaka av med salt och peppar Skala räkorna. Skala, dela och koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten ca 4 min. Kyl sparrisen i isvatten. Värm sparris, ärter och räkor i smöret strax före servering. Smaka av med citronskal, salt och peppar Stek fisken i smör, ca 2 min på varje sida. Servera med potatis, dill och citronklyftor. Kommentar

Parmalindand fläskfilé med balsamsås

Bild
Denna jättegoda rätt lagade maken igår och den får betyg 5! Ingredienser 4 portioner 500 g fläskfilé 5-6 soltorkade tomater 1/2 kruka basilika 50 g färsk parmesan salt och peppar 1 pressad vitlöksklyfta 4 skivor parmaskina smör/olivolja Balsamsås 2 dl grädde 2 msk balsamvinäger 1 msk kycklingfond 2 pressade vitlöksklyftor salt och peppar Gör så här: Sätt ungen på 225 grader. Putsa fläskfilén från senor ohg gör ett snitt längs hela filén. Grovhacka tomaterna, hacka basilikan och riv parmesanosten. Blanda alltsammans med vitlöken och lägg i snittet. Salta och peppra. Linda parmaskinkan runt filén. Bryn filén runt om i smör och olivolja i en stekpanna och sätt sedan in den i ugnen i ca 15 min. Blanda grädda, balsamvinäger, kycklingfond och vitlök i en kastrull. Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Skiva upp den helstekta filén i lagom stora skivor och häll på såsen. Serveras med en god grönsallad. Om man inte går på diet så äter man med fördel klyftpotatis till denna

Youghurtmarinerad kyckling

Bild
Lillelördag och man kan äta lite extra gott.... Jag som har förmånen att arbeta hemifrån några dagar i veckan kan förbereda rätter som den här men det går givetvis lika bra att göra det på morgonen eller kvällen innan. För 4 personer Ingredienser : 8 lårkycklingfiléer Youghurtmarinad 1 dl turkisk youghurt, 10% 3-4 pressade vitlöksklyftor 1/2 dl finhackad bladpersilja 2 msk färsk, finhackad timjan salt och peppar Grönsakspytt 1 squash 1 tomat 6 salladslökar 1 finhackad röd chilifrukt olivolja salt och peppar Limesås 1 dl turkisk youghurt, 10% rivet skal av 1 lime 1 pressad vitlöksklyfta salt och peppar Gör så här : Blanda ingredienserna till marinaden, lägg i kycklingfiléerna. Täck med plast och ställ kallt i minst 4 timmar. Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt. Sätt ugnen på 250 grader grill. Trä upp kycklingfiléerna på träspett. Grilla i ugnen ca 15 minuter, vänd efter halva tiden. Skär alla grönsaker i bitar. Ta bort kärnorna ur chilifrukten och finhacka. Fräs grönsake

Vinägrett

Jag brukar skaka ihop en busenkel vinägrett i en glasflaska som sedan är väldigt bekväm att ta fram för att sätta lite piff på grönsalladen. Ca 2 dl Ingredienser 0,5 dl vitvinsvinäger salt, peppar 1 dl olivolja 0,5 dl vatten 1 msk dijonsenap Blanda alla ingredienser i en glasflaska och skaka om, förvara i kylskåp. Enklare kan det inte bli. Hittade ekologisk vinäger häromdagen, skiljer sig antagligen inte i smaken men det känns bra.

Sparris, del 2

Bild
Så har mina små sparrisfröer fått ett nytt hem. Alla 18 bor numera i varsin kruka med såjord. Nu står de i rumstemperatur och skall förhoppningsvis börja spira om 10-15 dagar.

Nötgryta med örter

Bild
Ett GI-recept från boken " Våra bästa GI-recept ", lite modifierat. Receptet på mandelpotatismoset är egenkonstruerat och definitivt inte GI. Till fyra personer Ingredienser : Gryta 800 gr nötkött 2 vitlöksklyftor smör salt, peppar 1 tsk torkad timjan 2,5 dl vatten 2 msk konc kalvfond 1 msk konc vilt och svampfond 1,5 dl grädde 6 salladslökar 1 dl färsk basilika, gräslök och timjan Mandelpotatismos 800 gr mandelpotatis 2 msk smör 1 dl grädde salt muskotnöt Gör så här: Gryta : Skär köttet i bitar. Bryn i smör i en gjutjärnsgryta. Skiva vitlöken och lägg i grytan. Krydda med salt, peppar och kryddor. Häll på vatten, fonder och grädde. Koka långsamt under lock en timme. Skär salladslöken och örterna och vänd ner i grytan, låt koka några minuter innan servering. Mos : Skala potatisen. Koka i saltat vatten 10 minuter, dra av från plattan och låt stå ytterligare 10 minuter. Mosa potatisen, tillsätt smör, grädde. Mosa/vispa ytterligare lite. Smaka av med salt och riven muskotnöt. S

Rött vin till lax

Vad skall man dricka till viltlax ? Vitt vin försvinner gärna i denna kraftiga rätt så jag letar efter ett rött vin som inte är för kraftigt men ändå harmoniserar. Testade igår Couvent Jacobins , en bourgogne som jag läst någonstans skall passa till lax men både jag och hustrun tyckte att det var alldeles för tunt och surt. Någon som har ett förslag?